Çocukların yeni Korku Figürü ( Skibidi Toilet)

Sosyal medyanın video platformlarında  çocuklarımızın yeni korkusu

Yazının ilk başında söyleyeyim lütfen bu içeriği çevremizdeki bütün anne babalara ulaştıralım ki çocuklarını korumaya alsınlar. Yeni korku karakterinin adı “Tuvalet Skibidi” (skibidy toilet). Bu ve benzeri karakterler format değişse de sürekli olarak yenisi üretilip servis ediliyor ve çocukların gündemine sokuluyor.

Sosyal medyanın video platformlarında  çocuklarımızın yeni korkusu

Popüler olacak videolar TikTok vb. üzerinden servis ediliyor. Bir videonun meşhur olup olmayacağı TikTok trendlerine girip girmemesine bağlı. Korku karakterleri de buna dahil. Bu dizide olduğu gibi Squid Game ve Wednesday tarzı oyunlar da ilk başta TikTok’ta dans figürleri ile trendlere sokuldu. Sonrasında skeçler ve cosplay’ler ile devam etti.  Burada süreç şöyle; eğer bir içerik veya karakter TikTok’ta trend olursa ikinci adımda YouTube’da trend olur. Çünkü TikTok ve YouTube kitlesi çok benzerdir. Bunu iyi bilen YouTuber’lar hızlıca Squid Game ve Wednesday’in video içeriklerini üretmeye başladılar ve kaç yıl oldu hala çocukların gündeminde.

Benzer trend Tuvalet Skibidi ile başladı. Önce TikTok’ta trend oldu sonra da YouTube’a giriş yaptı. Çocukların maalesef ki YouTube’da en çok izlediği oyun kanalı olan Minecraft Parodileri, uzun zamandır Tuvalet Skibidi videosu çekiyor. Her video milyon üstü izlenince onlarca YouTube kanalı kuyruk gibi ardı ardına benzer video çekiyor.

Skibidi Toilet nedir nasıl üretildi

Animatör Alexey Gerasimov tarafından oluşturulup video platformlarına yüklenen ve kısa filmlerden oluşan bir web dizisidir. "Skibidi Toilet" kelimesi, "Tik Tok dansı yapan tuvaletler" anlamına gelmektedir. Bu kelime, dizinin konusunu ve atmosferini yansıtan bir kelimedir. Dizi, ilk olarak 8 Şubat 2023'te Gürcistan'da yayınlandı. Dizi, kısa sürede popülerlik kazandı ve dünya çapında milyonlarca izleyiciye ulaştı. Dizi, insan başlı tuvaletler ile kafa yerine elektronik cihazlar kullanan insansı karakterler arasındaki savaşı konu alan bir hikaye. Bu hikaye, hem ilginç içerik  hem de harketli animasyonlarla süslenerek çocukların ilgisini çekiyor. 3D animasyon tekniği kullanılarak dizinin görsel efektleri zenginleştirilmiş ve çocukları ekran başında tutuyor

Sonuç olarak, Skibidi Toilet'in bu kadar izlenmesinin birden fazla nedeni var. Dizi, hikayesi, karakterleri, hareketli animasyonu ve sosyal medyanın etkisi ile izleyicileri kendine çekiyor. Korku karakterinin olayı şu; tuvaletini yapan çocukları yutarak klozetin içine çekmek. Bu ve benzeri içerikleri izleyen çocuklar tuvalete gidemez, birinin refakatiyle gitse bile iç dünyası alt üst olur. Çocukların hayal dünyasının zenginliği düşünüldüğünde ise; bu yeni korku figürünün hayali olarak evin her odası , her köşesi için çocuk zihninde formatlanıp başka başka hayali korku figürü yaratılmaları kaçınılmaz oluyor. Burada  yine iş  anne babalara düşecek.

04-01-202404-01-202404-01-202404-01-202404-01-202404-01-202404-01-2024Dizi karakterlerine ilişkin bir kaç örnek görsel

Çocuklarımızı bu içeriklerden uzak tutmak çocuklarımıza yapabileceğimiz en büyük iyiliktir.

Refik CEYLAN

Psikolojik Danışman &Rehber Öğretmen