T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
ADANA / ÇUKUROVA - Şoför ve Otomobilciler Odası Anaokulu

çocuğun uyum sürecinde velinin yapacakları

Okula başlama sürecinde çocuklarımızın en güvenli liman olarak bulduğu aile ortamından ayrılmasının verdiği kaygılar ve okula dair kendilerinde var olan belirsizlikler sebebiyle korku yaşamaları doğal bir durumdur. Aynı zamanda konfor olarak nitelendirilebilecek aile ortamından kuralların, sınırların ve ortak etkinliklerin olduğu kısıtlayıcı bir ortama girme çocuklar açısından istenilmeyen bir durumdur.   

OKULA UYUM SÜRECİ

 

Merhaba Sevgili Velilerimiz;

Öncelikle; çocukların okula uyumu konusunda anlayışınız ve yardımlarınız için teşekkürü borç bilirim. Okula başlama sürecinde çocuklarımızın en güvenli liman olarak bulduğu aile ortamından ayrılmasının verdiği kaygılar ve okula dair kendilerinde var olan belirsizlikler sebebiyle korku yaşamaları doğal bir durumdur. Aynı zamanda konfor olarak nitelendirilebilecek aile ortamından kuralların, sınırların ve ortak etkinliklerin olduğu kısıtlayıcı bir ortama girme çocuklar açısından istenilmeyen bir durumdur.   Bu sebeplerle çocukların korkuları da isteksizliği de  normal karşılanmalıdır. Çocuklarımız istemedikleri sonuçları bertaraf etmek , yada istediklerini gerçekleştirmek adına öğrenilmiş bir davranış olarak başvurdukları ağlama davranışını bir yol yöntem olarak izlemektedirler. Yukarıda belirttiğim temel kaygılardan dolayı da çocuklar okula gelmek istemediklerinde  ağlayarak sonuç almak isterler. Okula  uyum surecinde yardımlarınızla bu süreci başarılı bir şekilde aştığımızı düşünüyorum. Ancak bilinmesi gereken çocukların özellikle de okul başlarında duygusal anlamda gelgitler yaşadıklarıdır. Yani ağlamayan çocuk bir sure sonra ağlayabilir. Ağlama davranışını tamamen söndürmek , okula ve öğretmenine alışmasını sağlamak adına aşağıdaki noktalara dikkat etmek gerektiğini düşünüyorum.

1-     'Okula yaşıtların gibi sen de gideceksin ve bunun tartışılır bir tarafı yoktur' vb. mesajlar açık şekilde verilmeli

2-     'Okula bugün git yarın göndermeyiz' gibi avutan sözcükler kullanılmamalı bunun yerine 'okula gideceksin' mesajı tutarlı davranış ve sözcüklerle net verilmeli

3-     Okula ve öğretmenine karşı olumlu konuşmalarla güven aşılanmalı

4-     'Bahçede, dışarıda veya okulda seni bekliyor olacağım' tarzında çocukla konuşulmamalı

5-     Çocuk okula bırakılırken vedalaşma( sınıfa gönderme) süreci mümkün olduğunca kısa tutulmalı, süreç uzadıkça çocuğun veliden ayrılması güçleşecektir.

Özet olarak belirtmek gerekirse; çocuklar okula gelmemek için en sık başvurduğu yöntem olan ağlama davranışının istediği sonucu doğurmadığını yaşayarak öğrenecekler ve böylelikle okula uyum sağlamış olacaklar.

 

 

 

                                                                                                Refik CEYLAN

                                                                                               Psikolojik Danışman

                                                                                              Rehber Öğretmen

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 10.09.2021 - Güncelleme: 12.03.2024 12:23 - Görüntülenme: 463
  Beğen | 3  kişi beğendi